Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT CHLEBOWY

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 1 szkl
jajko 6 szt
cukier 15 dag
migdały 5 dag
rum 1 kieliszek
skórka z cytryny
Goździki całe Prymat do smaku
sól do smaku
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: TORT CHLEBOWY

Kilka kromek chleba razowego ususzyć, utłuc i przesiać, aby otrzymać szklankę mąki chlebowej. Żółtka utrzeć na jednolitą masę i ucierając domieszać szczyptę soli, pół łyżeczki otartej skórki z cytryny, pół łyżeczki utłuczonych i przesianych goździków oraz drobno pokrojone migdały. Stopniowo dodawać po łyżce mąkę chlebową z proszkiem do pieczenia i rum. Po otrzymaniu jednolitej masy dodać ostrożnie pianę z białek. Tortownicę wyłożyć papierem i wyłożyć masę tortową. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu tort polać kremem maślanym czekoladowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak