Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałka słodka z rodzynkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
jajko 3
cukier puder
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy 1
masło 3 łyżki
drożdże 5 dkg
rodzynki 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: chałka słodka z rodzynkami

Drozdze mieszam z lyzka cukru, lyzka maki i szklanka cieplego mleka. Odstawiam zaczyn w cieple miejsce. Miksuje jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaja drozdze,stopione, schlodzone maslo, delikatnie mieszam i wsypuje make. Dodaję wcześniej namoczone w wodzie rodzynki. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w cieple miejsce i przykrywam sciereczka.
Wyrośniete ciasto przekładam do nasmarowanej foremki, wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cynamonem.
Piekę 50min w 180C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 21.12.2012 10:41
mi chałki sie nie udają a bardzo lubię,super
misia53 04.11.2012 22:24
drożdzowa pychota
Ela15 23.09.2012 09:27
bardzo lubię chałkę
Hanna5 03.08.2012 16:32
jak dla mnie najlepsza chałka!!!!!!!!!!!!!
kanu83 20.04.2012 19:44
świetna
Patrycja35 02.04.2012 11:58
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak