Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z masą różową i delicjami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt.
cukier 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
mąka pszenna tortowa niepełna szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kisiel truskawkowy 3 szt.
masło 1 kostka
galaretka truskawkowa 4 szt.
śmietana kremowa 30% lub 36% 1/2 l
cukier puder 1 łyżka
POSYPKA do dekoracji
olej 2 łyżki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietan fix 2 szt.
delicje 3 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z masą różową i delicjami

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij, dodaj cukier. Następnie dodaj żółtka, później dodaj mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj olej i ocet.
Biszkopt piecz ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni.
Kisiele ugotuj w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Jeśli kisiel jest bez dodatku cukru dodaj do niego cukier. Masło roztop, dodaj do ugotowanego kisielu. 2 galaretki rozpuść w szklance wody, dodaj do kisielu. Masę kisielową zostaw do wystudzenia.
Biszkopt nasącz sokiem z ananasa. Wystudzoną, trochę tężejącą masę wylej na biszkopt. Na masie ułóż delicje.
2 galaretki rozpuść w 0,5 l gorącej wody. Śmietanę ubij z śmietan-fix, dodaj cukier puder. Zimną galaretkę dodaj do ubitej śmietany. Tężejącą masę wylej na delicje. Ozdób kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 25.07.2012 22:45
fajny deserek
irenka 16.04.2012 12:45
ciekawy przepis
jolanta19 02.04.2012 19:46
może być dobre
Krystyna32 02.04.2012 19:32
super
dorotka0000025 02.04.2012 13:55
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak