Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona cebula, prawie...postna

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwa wg potrzeby
kostka rosołowa 1/2 szt
majeranek do smaku
bazylia do smaku
pieprz do smaku
cebula 4-5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona cebula, prawie...postna

Obrane cebule kroimy nie za cienko, wrzucamy na patelnię z oliwą. (Jeśli jest to cebula wyrastająca już na wiosnę, odcinamy szczypior, który dodajemy posiekany w połowie duszenia cebuli). Dusimy pod przykryciem. Dodajemy rozgniecione pół kostki rosołowej, wlewamy trochę wody przegotowanej. Dusimy nadal pod przykryciem, na zmniejszonym ogniu. Gdy cebula staje się miękka, posypujemy przyprawami, możemy dosolić i już bez przykrycia kilka minut dusimy/smażymy.
Smacznego
Spożywamy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Honorata1 26.07.2012 16:05
lubie zjeść taka od czasu do czasu :)
mirosława4 12.04.2012 20:44
też od czasu do czasu robię podobną i podaję z pieczywem na śniadanie lub kolację:)
Elżbieta15 12.04.2012 19:57
fajny dodatek np do ziemniaków (choć w przepisie jest, że podajemy z chlebem) :)
SmacznaPyza 01.04.2012 19:56
nie bardzo rozumiem do czego to ma być ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak