Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biała kiełbasa duszona w winie z kwaszoną kapustą i polentą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wędzona 20 dkg.
masło 1 łyżka
kminek Prymat 1 łyżeczka
cebula
Owoc jałowca cały Prymat kilka
sól
polenta
kaszka kukurydziana 1/2 kg.
masło 1 łyżeczka
sól
kiełbasa biała 3/4 kg.
olej słonecznikowy 4 łyżki
ocet winny 4 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szkl.
rozmaryn 1 gałązka świeża
bulion 1 szkl.
kapusta kwaszona 3/4 kg.

Przepis i sposób przygotowania na: biała kiełbasa duszona w winie z kwaszoną kapustą i polentą

w rondelku rozgrzać masło dodać posiekaną cebulę zeszklić ją,dorzucić pokrojoną w kostkę szynkę wymieszać i podsmażyć dorzucić pokrojoną kapustę kwaszoną,liść laurowy,rozgnieciony kminek i jagody jałowca także rozgniecione wlać bulion wymieszać przykryć i dusić na małym ogniu ok.1,5godz.jeśli jest potrzeba to podlać wodą i osolić do smaku niekoniecznie i posypać pieprzem,polentę ugotować w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu cały czas mieszając pod koniec dodać masło jak zgęstnieje polenta wylać ją na zwilżoną deskę wyrównać górę i brzegi mokrym nożem i odstawić do zastygnięcia pokroić ją w plastry a następnie zrumienić na oleju,na patelni rozgrzać olej i wkładać po nakłuwane widelcem białe kiełbasy obsmażyć je z obu stron wlać ocet dodać rozmaryn i smażyć aż ocet odparuje wlać wino i dusić aż odparuje a kiełbasa się zrumieni co jakiś czas obrócić podawać z przygotowana kapustą i polentą na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak