Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny baranek I

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna
cukier
mąka tortowa
mąka ziemniaczana
jajko
proszek do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny baranek I

40 g margaryny

40 g cukru kryształ

80 g mąki tortowej

40 g mąki ziemniaczanej

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 ziarna ziela angielskiego.

margaryne i mąka do formy.



Margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy jajko, szczyptę soli i ucieramy na gładką mase. Dodajemy mąki i dokładnie nadal miksujemy.
Formę smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Spinamy dokładnie sprężynkami dołaczonymi do formy.
Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 30- 40 minut.
Po upieczeniu studzimy w formie , a następnie wykładamy .
U mnie po upieczeniu spód baranka musiałam trochę ściąć by mógł prosto stać .
Ozdabiamy wg.własnego uznania.
Z ziaren ziela angielskiego robimy oczy nabijając je na szpilki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 08.07.2013 07:20
przydatny przepis
Dorian 07.05.2013 08:00
slicznie wyglada
Motorek 14.10.2012 09:30
piękny
kochanyptysiu 10.07.2012 08:09
Ale u ciebie Iza Święta muszą być boskie;)
jeta72 06.07.2012 10:24
jaki fajny :-)
misia53 05.05.2012 16:37
no, naprawdę .....śliczny baranek!
BernadettaP 25.04.2012 09:39
Śliczny baranek !
barbara11561 22.04.2012 09:17
świetnie się wygrzewa na słoneczku:)
anemon 17.04.2012 08:01
Wyleguje się na trawie jak prawdziwy.
zdzislawa2 15.04.2012 17:00
ekstra
tomosatomos 08.04.2012 14:52
świetne
smakowita 05.04.2012 11:00
fajne ujęcie
Monika78 01.04.2012 15:45
zawsze kupuję takie baranki, moze w tym roku zrobię sama:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak