Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowo agrestowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 1 kg
cukier 1 kg
agrest

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowo agrestowy

Wiśnie umyć i wydrylować. Zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na 2-3 godz. Agrest oczyścić z szypułek, umyć, osączyć. Lekko rozgnieść w rondlu i rozgotować. Gorący przetrzeć przez sito. Wiśnie doprowadzić wolno do wrzenia. Dodać przecier z agrestu. Gotować, mieszając, aż dżem uzyska odpowiednią gęstość. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak