Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka pieczona o aromacie miodowo-jabłkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
ząbki czosnku 3 szt
majeranek 1 łyżka
sok jabłkowy 200 ml
sok z jednej cytryny do smaku
miód 1 łyżka
oliwa 50 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: szynka pieczona o aromacie miodowo-jabłkowym

Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli.Ziele angielskie i liście laurowe zmiel lub rozkrusz za pomocą łyzki lub moździerza.Połącz ze sobą czosnek,majeranek,ziele angielskie,liście laurowe,sól oraz pieprz i tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyj szynkę.Miód wymieszaj z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny.Szynkę zalej marynatą i odstaw na 2-3godziny w chłodne miejsce.Co godzine przewracaj szynkę na drugą stronę,by marynata przekazywała mięsu swój smak i aromat.Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż szynkę na dużym ogniu z wszystkich stron na rumiano.Następnie przełóż szynkę na blaszkę,podlej pozostałą marynatą i wstaw ją na 1.5godziny do nagrzanego do 150stopni piekarnika.Szynkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak