Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna szrlotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 1 kostka
jaja 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
jabłka 1.5 kg
Cynamon mielony Prymat opakowanie
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna szrlotka

Jabłka obieramy,pozbywamy się nasion i trzemy na grubej tarce. Smażymy na oleju -jabłka wymieszane z cynamonem i 2łyżkami cukru. Odkładamy do ostudzenia.
Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,wbijamy oddzielone żółtka,pół szklanki cukru i miękką margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy je na dwie części.Wkładamy do zamrażarki na ok.godzinę.
Po tym czasie trzemy jedną część ciasta na grubym tarle na spód natłuszczonej formy,nakładamy podsmażone jabłka.
Piana: białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli i pół szklanki cukru,na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę wylewamy na jabłka równomiernie ją rozkładając po całej formie. Na pianę trzemy druga część ciasta i pieczemy w 180 st przez około 40minut. Pyszne polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 06.10.2012 09:28
ooooo moje smaki aż ślinka cieknie :)
Katarzyna87 31.03.2012 11:10
Mniam
treonina 31.03.2012 10:39
ale ślicznie wygląda, pewnie pyszna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak