Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

semifreddo mascarpone z pistacjami i malinami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 1/3 szklanki
ser mascarpone 25 dag
olejek śmietankowy
skórka z cytryny 0,5 łyżeczki
pistacje 3 łyżki
biała czekolada 4 łyżki
maliny świeże 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: semifreddo mascarpone z pistacjami i malinami

Formę keksową wyłożyć przezroczystą folią (musi wystawać ok 5 cm poza brzegi formy) i wstawić do zamrażalnika. Oddzielić żółtka od białek. W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem (do uzyskania jednolitej, lekko żółtej masy). Dodać mascarpone, olejek i skórkę cytryny i dalej ucierać. Dodać pistacje i pokrojone maliny (zostawić trochę do dekoracji). W drugiej misce ubić na sztywno białka. Obie masy połączyć delikatnie mieszając (nie przejmujcie się, że maliny puszczą sok - po zamrożeniu nie będzie po nim śladu i deser będzie wyglądał bardzo efektownie). Połowę kremu przełożyć do oziębionej formy keksowej, posypać białą czekoladą i przykryć pozostałą masą. Powierzchnię wyrównać i przykryć masę zwisającą folią. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Semifreddo podawać pokrojone w plastry, udekorować świeżymi owocami lub sosem malinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 09.05.2014 14:39
uwielbiam takie słodkości
Rafał10 12.06.2012 14:12
w połączeniu z pistacjami musi być baaardzo pyszne :)
caralajna 05.04.2012 19:35
fajny :)
agunesu 31.03.2012 11:31
czegos takiego jeszcze nie jadlam ale po skladnikach moge uznac ze na pewno jest smaczne
treonina 31.03.2012 10:40
to coś nowego :-) ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak