Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki duże 8 sztuk
cebula 3 sztuki
jajko 1 sztuka
papryka czerwona 2 sztuki
pieczarki 10 sztuk
mąka 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
szynka wieprzowa 400 gram
papryczka chili 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do potraw do smaku
koperek świeży do smaku
bulion drobiowy 1,5 z wołowiną
kwaśna śmietana 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Mięso kroimy w kostkę niezbyt dużą, przyprawiamy (sól, pieprz, papryka), dodajemy olej i odstawiamy, aby mięso nieco się zamarynowało. Następnie mięso smażymy. Mięso przekładamy na talerz. Na patelni smażymy cebulkę ( 2 sztuki) pokrojoną w sporą kostkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, na koniec dodajemy pokrojoną w sporą kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chili pokrojoną drobniutko i smażymy. Dodajemy mięso i całość podlewamy około 1,5 szklanki bulionu, dusimy. Po 10 minutach dodajemy przecier pomidorowy, 1 ząbek czosnku, przyprawy i dusimy do miękkości mięsa. Jeśli sos jest za gęsty to dodajemy jeszcze bulionu.

Ziemniaki na placki ścieramy na tarce o dużych oczkach,1 cebulę również ścieramy, ale na papkę. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek, łyżeczkę przyprawy typu jarzynka i zmiażdżony 1 ząbek czosnku dokładnie mieszamy. Na dużej patelni (średnica ok. 30 cm) smażymy duże placki na całej patelni na złoty rumiany kolor.

Na tak usmażony placek na połowę wykładamy sos gulaszowy i składamy na pół. Polewamy gęstą kwaśną śmietaną i przyozdabiamy koperkiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 01.06.2013 17:59
mniam mniam, pycha
Iwona32 24.03.2013 17:56
bardzo dobry:)
sunnymood 24.03.2013 16:17
wspaniałe i pożywne
Magda60 10.03.2013 22:45
smakowity przepis
mufinka79 15.05.2012 18:55
Tak szybki i bardzo smaczny, chyba znowu zrobię :)
MagdaXXX 07.05.2012 08:40
oj chętnie bym zjadła takiego placuszka
ewka1978 11.04.2012 15:32
Fajny przepis bo szybki
treonina 30.03.2012 23:02
pyszne
msmariusz 30.03.2012 21:44
bardzo lubię
Karolcia12 30.03.2012 21:23
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak