Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki po meksykańsku z curry.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórków 6 kg
cebul 7 szt
wody 6 szkl
octu 10% 2 szkl
soli 6 łyżek
cukru 4 szkl
gorczycy białej 4 łyżeczki
papryki ostrej 4 łyżeczki
curry 4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki po meksykańsku z curry.

Ogórki umyć,osuszyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki.Cebule obrać i pokroić w piórka.Z podanych składników zalewy wymieszać wszystko w garnku,gotować razem kilka minut i wystudzić. Ogórki układać w słoiczkach pionowo,bardzo ściśle.Pomiędzy nie i na wierzch wkładać cebulkę.Zalać zimną zalewą. Na dno dużego garnka rozłożyć ściereczkę (aby słoiki nie popękały podczas gotowania),ustawić słoiczki,napełnić garnek wodą do 4/5 wysokości słoików i zagotować.Od momentu zagotowania pasteryzować jeszcze 5 minut. Ogórki są pikantne,ale przepyszne. Otrzymujemy 14 słoików po ok.0,5l

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 01.09.2012 23:48
dobre
iknkirke 29.06.2011 09:12
fajne
ZEWA 15.08.2010 19:43
Ja też, te ogórki są super.
SmacznaPyza 13.08.2010 08:32
bardzo dobry przepis na ogórki, polecam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak