Przepis i sposób przygotowania na: Knoppers
5 jaj,
1/2 szkl. cukru,
10 dag mąki,
10 dag posiekanych orzechów włoskich,
łyżka bułki tartej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, bułkę tartą i orzechy. Piec 35 min w temp. 175st.
CIASTO KAKAOWE:
5 jaj,
1/2 szkl. cukru,
1/2 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju.
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąki z proszkiem, kakao oraz olej. Piec 35 min w temp. 175st.
ORZECHY:
szkl. mleka,
1/2 szkl. cukru,
2 szkl. mleka w proszku,
kost. margaryny,
łyżka kakao,
1/2 szkl. pokrojonych orzechów włoskich.
Mleko z cukrem i kakaem zagotować, ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać na przemian mleko z kakaem i mleko w proszku. Dodać orzechy.
CZEKOLADA:
1i1/2 kost. margaryny,
4 łyżki Nutelli,
2 łyżki spirytusu.
Margarynę utrzeć, dodawać Nutellę i spirytus.
BUDYŃ:
2 szkl. mleka,
2 łyżki cukru,
2 op. cukru waniliowego,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 żółtka,
kost. margaryny,
140 ml ulubionego jogurtu owocowego.
Szkl. mleka zagotować z cukrami. W drugiej szkl. rozrobić obydwie mąki oraz żółtka. Ugotować budyń. Ostrudzić. Margarynę utrzeć, dodawać budyń, potem jogurt.
DODATKOWO:
2 wafle andruty,
herbata z cytryną,
polewa.
Oba placki przekroić, nasączyć herbatą. Na pierwszy wafel wyłożyć połowę masy orzechowej, przykryć ciastem orzechowym. Wyłożyć połowę czekolady, na to blat kakaowy, budyń, potem blat orzechowy i reszta czekolady. Następnie przykryć ją blatem kakaowym, wyłożyć resztę masy orzechowej, 2 wafel. Polać polewą.