Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z łososia

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 250 g
bułka namoczona w mleku 1/4 szt
masło 30 g
pieprz młtokowany z kolendrą do smaku
jajko 3 szt
bulion drobiowy 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
rzeżucha do dekoracji
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z łososia

Rybę bardzo drobno miksujemy w rozdrabniaczu. Bułkę namoczoną wcześniej w mleku odciskamy i dodajemy do ryby. Drobno mielmy. Dodajemy 1 jajko i masło. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wtedy łatwiej wyjmiemy pasztet po upieczeniu. Zapiekamy w 190 około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenia. Pozostałe jajka gotujemy na twardo i kroimy w plasterki, które układamy na pasztecie. Dekorujemy rzeżuchą. Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Tężejącą żelatyną zalewamy pasztet i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 10.06.2012 08:12
jak dla mnie w smaku rewelacja, zapach ryby jest prawie nie wyczuwalny
polly66 03.06.2012 15:19
O kurka! :D jak w smaku? może infantylne pytanie ale czy dalej utrzymuje się intensywny zapach ryby w gotowym pasztecie?
mikrusiak 30.03.2012 15:41
rewelacja... :)
Agnieszka_B 30.03.2012 14:52
Nigdy nie robiłam pasztetu na bazie ryby... A chętnie wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak