Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do makaronu

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatki wieprzowej 800 g
cebule 2 szt
czosnku 2 zabek
czerwonej fasoli 1 puszka
groszku 1 puszka
kukurydzy 1 puszka
serka topionego edamskiego 100 g
serka topionego gouda 100 g
sosu pomidorowego 500 ml
koncentratu pomidorowego 1 łyżka
przyprawy ognisty smok 1/2 łyżeczka
ziół włoskich 1 łyżka
cukru 1/2 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/3 łyżeczka
olej 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do makaronu

Łopatkę umyć, osuszyć i zmielić na grubym sitku.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Składniki z puszek odsączyć z zalewy.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, podsmażyć.
Następnie dodać cebulę oraz czosnek i dalej chwilkę smażyć.
Dodać wszystkie przyprawy, sos pomidorowy i koncentrat.
Mieszając od czasu do czasu dusić około 5 minut.
Na koniec dodać odsączoną kukurydzę, fasole i groszek oraz serki topione.
Mieszać aż serki się rozpuszczą.
W miarę konieczności doprawić.
Sos podawać z makaronem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 07.07.2012 10:26
Bardzo lubię takie sosy :)
cukiereczek 01.04.2012 11:49
pycha
ronald88 30.03.2012 13:40
super
EWI 30.03.2012 13:22
ale wygląda apetycznie :)
agunesu 30.03.2012 13:02
takie troche meksykanskie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak