Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka panna cotta

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

panna cotta 1 opakowanie1
śmietana 30% 1 szklanka
mleko 2% 1 szklanka
czekolada gorzka 4 kostki 70 %
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
wrzątek 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka panna cotta

Kroki postępowania

1
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Napełniamy 12 silikonowych foremek do czekoladek w kształcie serduszek. Do 4 kieliszków do martini wlewamy po 4 łyżki galaretki, odstawiamy do zastygnięcia. Zawartość dużej torebki "Pomysłu na... Panna Cotta" Winiary przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 1 - Szybka panna cotta foto
2
Do szklanki odlewamy 4/5 szklanki powstałego płynu i dodajemy zawartość małej torebki "Pomysłu", dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Szybka panna cotta foto
3
Wstawiamy na chwilę do lodówki, a gdy masa zacznie zastygać, przelewamy na warstwę galaretki.
Krok 3 - Szybka panna cotta foto
4
Do pozostałego płynu dodajemy 3 kostki startej czekolady i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Szybka panna cotta foto
5
Zastygającą masę wlewamy do kieliszków. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 5 - Szybka panna cotta foto
6
Deser posypujemy pozostałą startą na grubych oczkach czekoladą i na każdy układamy po 3 serduszka z galaretki.
Krok 6 - Szybka panna cotta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 01.03.2013 20:13
Bardzo pyszny deser
Joanna23 31.01.2013 13:23
piękny
Ewelina38 11.01.2013 13:58
na taki deserek z przyjemnością oddaję głosik
KasiaK90 18.12.2012 13:39
wygląda rewelacyjnie
aisoglam 18.12.2012 13:13
Świetny deser!
misia53 17.12.2012 21:29
Pychota
hahanka 14.11.2012 11:19
wygląda genialnie
reniatka 11.11.2012 23:30
bajeczne
ajres 21.10.2012 20:51
przepis wpadl do ksiazki, swietne
Renia1 21.05.2012 21:56
wyglada tak pysznie ze az chce sie zjesc
BernadettaP 04.04.2012 09:09
Cooleczko, ja galaretkę rozpuściłam w 300 ml wrzątku (zamiast 500) i użyłam silikonowych foremek- i wyszły bez problemu. Możesz też zrobić wg normalnych proporcji i uzyć innych foremek- wtedy trzeba je będzie jednak dosłownie na 2 sekundy zamoczyć we wrzątku, aby je łatwo wyjąć.
cooleczka 03.04.2012 22:18
porywam przepis do mojej księgi :)
cooleczka 03.04.2012 22:18
deser wygląda kusząco :) chciałam sie podpytać, w jaki sposób zrobić serduszka z galaretki, żeby łatwo wyjąć je z foremki? Domyślam się, że trzeba to zrobić w foremce silikonowej i zmienić trochę proporcje?
Misiabe 30.03.2012 16:47
Rewelacja!
Beatris 30.03.2012 10:47
Deser na szóstkę. Czołówka murowana.
stokrotka 30.03.2012 08:15
mniam...
caralajna 30.03.2012 06:59
wygląda zachęcająco
agnieszka137 29.03.2012 23:46
tak, świetny deserek:)
suzana 29.03.2012 23:18
rewelacja
ziutula
ziutula 29.03.2012 23:12
a jeszcze szybsza pyszna panna do zjedzenia...
Cukiereczek13 29.03.2012 22:37
świetny :-)
Mati13 29.03.2012 22:13
przepiękny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak