Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1 szkl
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt.
ziele angielskie 3 szt.
drożdże 1 dag
woda 1,5 l
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur

Do słoja lub kamiennego garnka wsypać mąkę i zalać ją taką ilością gorącej wody, aby zawartość miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy zawiesina wystygnie, wlać 4 szkl. chłodnej, przegotowanej wody, dodać cebulę (przekrojoną na pół) i drożdże, dokładnie wymieszać. Przykryć płótnem lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas nadaje się już do użycia po 3 dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 06.04.2012 12:06
nigdy nie robiłam zakwasu.Dziękuję za przepis
js28 30.03.2012 09:46
Robiłam ten zakwas pierwszy raz. W poniedziałek będzie próba ugotowania żurku :) @motyl - tu można zamiennie z drożdżami użyć kromki chleba razowego :)
motylwe 30.03.2012 08:44
znam inne ale nie z drożdżami
cris04 30.03.2012 00:12
Ciekawy przepis,nigdy nie zaparzałam mąki....
treonina 29.03.2012 23:33
spróbuję :-) różni się w smaku żur robiony na swojskim zakwasie od żuru na zakwasie kupionym w sklepie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak