Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe mini serniczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

harbatniki maślane małe 17 szt
masło 2,5 łyżki
śmietana 30% 250 ml
cukier 120 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
woda 1/3 szklanki
barwniki spożywcze do wyboru
cukrowe motylki do dekoracji
twaróg 400 (na sernik, waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe mini serniczki

W rozdrabniaczu miksujemy na pył herbatniki. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do jeszcze ciepłego pokruszone herbatniki. Przekładamy do foremek do muffinek i lekko dociskamy palcami. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając stopniowo cukier. Twaróg sernikowy w osobnej misce ucieramy i dodajemy ubitą śmietanę. Mieszamy delikatnie samymi końcówkami od miksera. Żelatynę zalewamy zimną wodą i kiedy napęcznieje podgrzewamy ją do rozpuszczenia. Do garnuszka z żelatyną dodajemy 4 łyżki masy sernikowej i mieszamy, po czym całość przelewamy do masy sernikowej. Dokładnie mieszamy . Masę sernikową przekładamy do tylu miseczek ile mamy kolorów barwnika spożywczego. Do każdej miseczki dodajemy około 1/3 łyżeczki barwnika i bardzo dokładnie mieszamy. Do foremek nakładamy po 1 łyżce kolorowej masy sernikowej . Tak przygotowane serniczki wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy cukrowymi motylkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 30.03.2012 11:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak