Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczna Karpatka

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na domową karpatkę przekładaną kremem budyniowym.

Składniki:

margaryna 0,5 sztuki
woda 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 0,5 szklanki
mleko 0,5 litra
masło 1 kostka
cukier 1/4 szklanki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Smaczna Karpatka

CIASTO:

Pół kostki margaryny i 1 szklanka wody zagotować. Dodać 1 szklankę mąki.  Wymieszać na ogniu, odstawić i wystudzić. Dodać 5 całych jajek, łyżeczkę proszku i wymieszać. Podzielić na 2 części, rozłożyć ciasto łyżka na papierze i upiec 2 blaty. Piec w 200 stopniach, ok. 20-25 minut.

KREM:

Z 0,5 litra mleka odlać trochę, wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki pszennej, dodać cukier z wanilią.  Resztę mleka zagotować i ugotować z tego budyń, wystudzić. Zmiksować miękkie masło z cukrem, dodając ostudzony budyń.

Blat ciasta posmarować kremem i przykryć drugim blatem. Prze podaniem można osypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 24.11.2012 19:54
pycha
kbj31 24.04.2012 23:04
super uwilbiam karpatke
Katarzyna56 06.04.2012 10:21
Jezu faktycznie Ewa pomyłka to przepis na 1/2. I zapomniałam napisać ze trzeba dodać cukier,margaryne. Zmienie po świętach
Wacław 05.04.2012 12:35
pycha
Ewa104 02.04.2012 19:26
Katarzyno, czyli do kremu nie dodajecie cukru? I na całe ciasto wystarcza kremu z połowy szklanki mleka?
Katarzyna56 02.04.2012 11:41
ewa nie wiem o co chodzi,tak piecze tez moja mama wiec przepis jest dobry.
Ewa104 31.03.2012 19:55
Ciasto wyszło ładnie,ale przepis pisany na kolanie. Jeśli ktoś chciałby zrobić to pewnie potrzebowałby czas i temperaturę pieczenia. Poza tym w opisie kremu nie ma ani deka cukru czy tłuszczu albo żółtek.Czyli jest pół szklanki mleka z mąką.Nawet nie wiadomo jaka ilość której mąki idzie do ciasta a jaka do kremu. Wychodzi na to że szklanka mąki ziemniaczanej ma być do ciasta a 2 łyżki mąki pszennej do kremu, bo ziemniaczanej już nie wystarczy sądząc po ilości ze składników. A ile tego kremu wyszło z połowy szklanki mleka.
Robert10 29.03.2012 21:47
znakomite jest to ciasto
tomek18 29.03.2012 21:38
pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak