Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
cebula biała 1/2 szt
soli jodowanej w młynku do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
olej roślinny do smażenia
jajko 2 szt
śmietana 18 proc 250 g
mąki pszennej 500 g
cukier szczypta
masło 1 kostka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z mięsem

Cebulę bardzo drobno kroimy i smażymy na oleju na złoty kolor. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i czosnkiem granulowanym i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym. Wołowinę kładziemy na spodzie. Po upieczeniu i ostudzeniu miksujemy blenderem Triblade razem z cebulką. Dodajemy 1 jako i dokładnie mieszamy. Ciasto pierogowe : Mąkę przesiewamy na stolnicę. Mieszamy z drożdżami. Robimy kopczyk z wgłębieniem w środku i wlewamy do niego śmietanę. Schłodzoną margarynę siekamy na kawałki i dodajemy do mąki. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Wykrajamy szklanką kółka i układamy na środku farsz mięsny.Zawijamy i dociskamy brzegi widelcem. Jajko roztrzepujemy w osobnej miseczce i smarujemy nim pierogi i posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy w 180 C aż pierogi się przyrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak