Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem i kozim serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 gram
masło 100 gram
jajko 5 sztuk
szpinak świeży 250 gram
ziemniaki młode 7 sztuk
śmietana 100 gram
jogurt grecki 150 gram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
ser kozi 150 gram
parmezan starty 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i kozim serem

Przygotowanie ciasta:

przesiać mąkę, posiekać masło z mąką, dodać roztrzepane jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę do tarty (25 cm średnicy). Na ciasto położyć papier wsypać fasolę (fasola obciąży ciasto, aby nie wyrosło, można ją schować i używać tej samej do kolejnych wypieków).
Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku w 180C.

Przygotowanie nadzienia:

1.Gotujemy ziemniaki i kroimy w plastry ok 5 mm.
2.Szpiank płuczemy, usuwamy łodygi i gotujemy w małej ilosi wody ok 3 min. Odcedzamy i wyciskamy całą wodę.
3.W misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, jogurt, parmezan, szpinak, doprawiamy i mieszamy.

Na przygotowane wcześniej ciasto układamy ziemniaki, ser kozi i całość zalewamy masą szpinakową.

Tartę pieczemy 35min w tem 180C.

Polecam, Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 06.06.2012 20:27
ekstra
ronald88 04.04.2012 11:41
super
caralajna 03.04.2012 11:02
doskonała :)
ziutula
ziutula 30.03.2012 00:11
szpinak i kozi ser...dla mnie OK...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak