Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchutkie ciasteczka owsiane z bakaliami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 3 szklanki
migdały 1/2 szklanki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
żurawina 1/3 szklanki
mąka kukurydziana 3/4 szklanki
margaryna 250 g
cukier puder 1/2 szklanki
cukier kryształ 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchutkie ciasteczka owsiane z bakaliami

Składniki są na około 30 sztuk ciasteczek
Miękką margarynę ucieramy mikserem z cukrami. Mąki mieszamy z sodą, dodajemy do margaryny, ucieramy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ręką, formujemy kulki (w trakcie pieczenia ciasteczka przyjmują kształt jak na zdjęciu) i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Ciasteczka rosną, dlatego nie układamy ich bardzo blisko siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, gdy wyjmiemy ciepłe-rozkruszą się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 10.04.2012 11:44
wspaniałe, aż chciałoby się takie zjeść
caralajna 02.04.2012 21:12
uwielbiam te ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak