Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z tuńczykiem, oliwkami i twarożkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 6 dkg
cukier 2 łyżeczki
mąka pszenna 5 szklanek
mąka kukurydziana 1 szklanka
mleko 2/3 szklanki
olej 2/3 szklanki
sól do smaku
ser biały 200 g
oliwki zielone 20 sztuk
kukurydza w puszce
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
woda letnia 1/2 szklanki
ser gouda 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z tuńczykiem, oliwkami i twarożkiem

Składniki są na dużą blachę (wymiary 34 x 34 cm)
Drożdże zasypujemy cukrem, jak się rozpuszczą mieszamy z wodą. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki (mąki, mleko, olej, sól), wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i podpiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Podpieczoną pizzę smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy nim pizzę. Tuńczyk rozdrabniamy widelcem i wykładamy na ser, następnie dajemy kukurydzę, przekrojone na pół oliwki i pokrojony w kostkę ser biały. Całość posypujemy oregano i zapiekamy jeszcze około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 02.08.2013 16:56
muszę spróbować zrobić ciasto na pizzę z mąki kukurydzianej :)
kupiska 24.04.2012 17:43
lubię też poeksperymentować z pizzą z tuńczykiem jeszcze nie jadłam pizzy,ale apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak