Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koszyczek wielkanocny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
jajko 2 sztuki
drożdże 5 dag
mleko 150 ml
margaryna 5 dag
cukier 4 łyżki
olej
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Koszyczek wielkanocny

Drożdże, po łyżeczce cukru i mąki mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawiamy. Margarynę roztapiamy . Wszystko wlewamy do mąki, dodajemy jajko, cukier waniliowy, resztę cukru i ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Metalową miskę ustawiamy do góry dnem i smarujemy margaryną. Część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy 2 koła (dno).
Jedno koło kładziemy na miskę, smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Z ciasta formujemy wałki. Jeden przyklejamy na dół miski, smarujemy żółtkiem. Pozostałe wałki układamy na misce tak by utworzyły plecionkę koszyczka. By zakryć łączenia kładziemy drugie dno i wałek na dół koszyczka. Wszystko smarujemy żółtkiem.
Z pozostałego ciasta robimy warkocz, który będzie służył za rączkę koszyczka. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200 stopni.
Rączkę koszyczka przyczepiamy na wykałaczki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 28.04.2012 19:15
prawdziwy baranek
Kikiriki 06.04.2012 21:58
świetny
Chojłówna 29.03.2012 14:48
jaki śliczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak