Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 6 szklanek
jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
alkohol 2 łyżki
mleko ok. 2,5 szklanki
drożdże 10 dag
sól 1 łyżeczka
marmolada
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą

Przygotować drożdżowy zaczyn. Drożdże rozmieszać w 3/4 szklanki mleka. Dodać 2 łyżki cukru i kopiastą łyżkę maki. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną rosnąć. Jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać przygotowane drożdże, roztrzepane jajka, alkohol i ok. 3 łyżki oleju. Dodać łyżeczkę soli. Zarobić ciasto. Można dodać ulubiony aromat. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki. Odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto zacznie powiększać swą objętość, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 centymetra. Wykrawać literatką krążki, na małe pączki, a na większe wycinać ciasto szklanką. Nakładać łyżeczką marmoladę i zawijać pączki. Smażyć na rozgrzanym oleju ok. 7 minut, obracając kilkakrotnie. Przestudzone pączki można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria2911 30.03.2012 11:21
idealne do popołudniowej kawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak