Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z masą karpatkową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wody 0.5 l
margaryny 250 g
mąki 650 g
jajko 10-12 szt
masa
mleko 2 ltry
mąki ziemniaczanej 2 łyzki
mąka zwykła 2 łyżki
cukru 2i 1/2 szklanki
cukier waniliowy 16 g
masła 125 g
margaryny 125 g
olejek śmietankowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z masą karpatkową

CIASTO : Wodę z margaryną zagotować wsypać mąkę i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki . Wyjdzie gęste ciasto , które przekładamy do miski do gorącego ciasta wbijamy po 1 jajku i bardzo szybko miksujemy .Gotowe ciasto wyciskamy na blaszkę w odstępach pieczemy w piekarniku 30 minut w temp.230 C . Krem : z 2 litrów mleka odlewamy 1/2 szklanki , dodajemy 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki maki zwykłej , wlać do gorącego mleka dodać 2i 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy zagotować . Ostudzić dodać 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny Rozmiksować . Pod koniec dodać olejek śmietankowy . Gdy ptysie ostygną wypełniamy je masą i posypujemy cukrem pudrem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 17.12.2013 15:22
uwielbiam ptysie
Wacław 07.05.2013 09:15
lubimy takie !
Seba 31.01.2013 19:31
pycha
cooleczka 13.10.2012 16:25
poproszę jednego ;)
RenataZ-et 18.08.2012 07:43
Śliczne
jozefinach 14.06.2012 10:18
Doskonałe.
Łukasz15 24.05.2012 09:20
smaczne
Wafelek2601 02.05.2012 08:55
muszą być pyszne
kriso 28.03.2012 22:54
pychota
Monika78 28.03.2012 20:23
uwielbiam ptysie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak