Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowo-kakaowa babeczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka 500 g
kisiel cytrynowy 3 szt
kakao 2 łyżki
woda 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1,5 szklanki
jajko 5 szt
skórka z cytryny
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowo-kakaowa babeczka

W rondelku roztapiamy margarynę. Studzimy. Oddzielamy białkajajekod żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.Nadal ucierając, dodajemy na zmianę - łyżkę roztopionej margaryny, łyżkę wody , łyżkę mąki z proszkiem do pieczenia itd. 1/4 masy przekładamy do innej miseczki i wsypujemy do niej kakao. Mieszamy starannie. Do pozostałej masy wsypujemy kisielkowy proszek. Z białek ubijamy pianę. 1/4 piany dodajemy do masy kakaowej, pozostałe 3/4 piany dodajemy do cytrynowej masy.Mieszamy ostrożnie. Formę smarujemy tłuszczem i wlewamy do niej najpierw trochę jasnej masy, potem kakaowej i przykrywamy resztą jasnej masy. Pieczemy ok 50-60 min w temp 190 stopni. Przyrządzamy lukier :do cukru pudru dodajemy stopniowo sok z cytryny-energicznie mieszając, aż do pożądanej gęstości lukru. Upieczone i ostudzone ciasto pokrywamy lukrem i dekorujemy otartą skórką cytrynową oraz plasterkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 04.09.2012 18:24
pieknie wyglada
Kuchareczka2 31.03.2012 11:27
apetyczna
treonina 28.03.2012 20:57
fajna babka na święta :-)
agunesu 28.03.2012 19:20
uwielbiam takie babki:)
halina55 28.03.2012 16:08
Pycha :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak