Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczkowe pisanki

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
cukier 220 ml
mąka 880 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
smietana 18% 2 łyżki
lukier
białko 1 sztuka
cukier puder 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowe pisanki

Margarynę posiekać z cukrem dodać do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz jajka i śmietanę. Najlepiej na stolnicy zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić najlepiej przez całą noc. Następnie cienko rozwałkować i wyciąć ciastka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach. Piec około 15 min w gorącym piekarniku, ja piekłam do momentu zrumienienia. Lukier: Białko jajka ubijać do białości razem z cukrem. Cukier dodajemy porcjami i nie musimy dodać całego cukru, ale musimy kontrolować jego gęstość, lukier ma być gęsty, ale jeszcze płynny. Gotowy lukier dzielimy na porcje, dowolnie barwimy barwnikami spożywczymi i dekorujemy ciastka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 12.05.2013 12:43
ale śliczne :)
MAR3STA 01.04.2012 13:20
świetne, idealne do koszyczka
daria2911 01.04.2012 10:03
muszę wypróbować
kochanyptysiu 30.03.2012 19:26
piekne
Piotr24 28.03.2012 20:27
fajny pomysł
Agnieszka_B 28.03.2012 15:26
Wyglądają pięknie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak