Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z dudkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
margaryna miekka 3-4 łyżka
sól do smaku
wrzątek wg potrzeby
dudki wieprzowe 1/2 kg
cebula 1-2 szt
przyprawy wg uznania
oliwa wg potrzeby
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dudkami

Mąkę należy zalewać wrzątkiem, mieszając, np nożem. Gdy nieco przestygnie wyrabiamy rękami sparzoną mąkę, dodając do niej margarynę i soląc.
Wyrabiamy ciasto na gładką masę, kroimy na porcje, rozwałkowujemy, nie za cienko. Ciasto nie wymaga podsypywania mąki, ewentualnie niewielką ilość.
Wykrawamy kółka jakimś większym naczyniem, np miseczką.
Nakładamy farsz, przygotowany wcześniej w następujący sposób:
Dudki wieprzowe (płucka) gotujemy, przestudzone przepuszczamy przez maszynkę wraz z cebulą. Na patelni z oliwa podsmażamy nieco farsz, następnie solimy, dodajemy przyprawy wg uznania (pieprz, papryka...), możemy dodać posiekana zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki...)
Przestudzony farsz wyrabiamy z jajkiem.
Na wycięte z ciastka kółka nakładamy spore ilości farszu, zlepiamy brzegi palcami, jednocześnie zawijając je.
Gotujemy we wrzątku, posolonym i z dodatkiem oleju.
Podajemy polane przesmażoną na tłuszczu cebulką , lub przysmażamy pierogi, według uznania.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 09.03.2023 15:48
Lubie gotowość
Honorata1 17.07.2012 18:37
jedyna postać płucek,w której mi smakują :)
Kikiriki 08.04.2012 16:50
no proszę :)
iziona 28.03.2012 12:50
Dudki to płucka ?, ale mnie zaskoczyłaś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak