Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dudkami
Wyrabiamy ciasto na gładką masę, kroimy na porcje, rozwałkowujemy, nie za cienko. Ciasto nie wymaga podsypywania mąki, ewentualnie niewielką ilość.
Wykrawamy kółka jakimś większym naczyniem, np miseczką.
Nakładamy farsz, przygotowany wcześniej w następujący sposób:
Dudki wieprzowe (płucka) gotujemy, przestudzone przepuszczamy przez maszynkę wraz z cebulą. Na patelni z oliwa podsmażamy nieco farsz, następnie solimy, dodajemy przyprawy wg uznania (pieprz, papryka...), możemy dodać posiekana zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki...)
Przestudzony farsz wyrabiamy z jajkiem.
Na wycięte z ciastka kółka nakładamy spore ilości farszu, zlepiamy brzegi palcami, jednocześnie zawijając je.
Gotujemy we wrzątku, posolonym i z dodatkiem oleju.
Podajemy polane przesmażoną na tłuszczu cebulką , lub przysmażamy pierogi, według uznania.
Smacznego