pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie

pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • otręby pszenne

    4 łyżki
  • zakwas żytni

    4 łyżki
  • przyprawa do pizzy

  • oliwa

    2 łyżki
  • <b>Sos:</b>

  • koncentrat pomidorowy

    100 gram
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • bakłażan

    1 mały
  • cebula

    1 sztuka
  • mozzarella light

    1 kula
  • przyprawa do pizzy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie

Składniki podałam na 2 pizze o średnicy około 24 cm. Ja robiłam z połowy proporcji na jedną pizzę.


Do miski przesiałam mąkę, dodałam otręby, sól, przyprawę do pizzy, oliwę i zakwas. Dodając trochę ciepłej wody zagniotłam elastyczne ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około 2 godzinach rozwałkowałam na okrągły placek i przełożyłam na papier do pieczenia na blachę.

Krok 2 - pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie

Bakłażan pokroiłam w plasterki (cienkie 2-3mm). Posoliłam i odstawiłam na 10 min, aż puściły sok. Opłukałam i osuszyłam. Cebulę też pokroiłam w talarki. Na patelni podsmażyłam bakłażana i cebulę z odrobiną soli, potem dolałam wodę i chwilę poddusiłam. Odłożyłam na bok.

Krok 3 - pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie

Sos. Koncentrat rozmieszałam z octem, oliwą, solą i pokrojonym czosnkiem.

Krok 4 - pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie

Rozwałkowane ciasto chlebowe posmarowałam sosem pomidorowym, następnie ułożyłam bakłażana w plasterkach, cebulę i startą mozzarellę (używam light, bo zwykła puszcza za dużo tłuszczu podczas pieczenia). Całość posypałam obficie przyprawą do pizzy.

Krok 5 - pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie

Wstawiłam do piekarnika na środkową półkę i piekłam około 10 minut w temperaturze 180 stopni na dolnej i górnej grzałce jednocześnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

11.09.2016 10:14
Super pizza warto zrobic

Stenka

01.10.2015 20:25
chętnie bym spróbowała

sylwia_sl

10.06.2015 12:01
Zjadło by się ze smakiem

ben-ka

15.05.2014 13:28
To pizza na bogato!:)

Krystyna32

30.10.2013 11:31
fajny pomysł

gosia1988

21.08.2013 11:45
z bakłażanem pizzy jeszcze nie robiłam - muszę wypróbować

Agnieszka-87-25

27.05.2013 07:50
to ciasto wygląda na bardzo chrupkie musi być dobre

Mati13

29.01.2013 08:57
robiłem kiedyś z cukinią, więc z bakłażanem pewnie też smaczna

pacpaw

12.12.2012 22:01
super, nie dość, że pełen, kompletny przepis na pizzę to jeszcze spód nie tylko na mące pszennej ale z dodatkami pełnoziarnistymi

RenataZ-et

06.10.2012 19:04
wykorzystam ten przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat