Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konfitura gruszkowo-cytrynowa do gruszek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 1 kg
cukier 0.5 kg
cytryna 2 szt
sok z cytryny do smaku
woda 600 ml

Przepis i sposób przygotowania na: konfitura gruszkowo-cytrynowa do gruszek

Cytryny dokładnie umyj pod wodą i pokrój w bardzo drobną kostkę.Wlej wodę do garnka,wsyp 200g cukru i doprowadź do wrzenia.Wrzuć cytrynę pokrojoną w kostkę.Gotuj do całkowitego odparowania soku.W tym czasie obierz gruszki pokrój je w małą kostkę i polej przygotowanym sokiem z jednej cytryny.Wrzuć gruszki do garnka i dodaj pozostałe 300g cukru.Doprowadź do wrzenia mieszajac,aby cukier sie nie skarmelizował.Ostudź masę gruszkowo-cytrynową,przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki.Następnego dnia gotuj konfiturę jeszcze przez 10minut.Jeśli pojawią się szumowiny zdejmij je.Gorące konfitury przełóż do wyparzonych słoiczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak