Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka w sosie pomidorowo-cebulowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
mąka 2, 5 szkl
jajko 2 szt
woda 3/4 szklanki
sól do smaku
olej do smażenia
cebula 2 szt
przecier pomidorowy 1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka w sosie pomidorowo-cebulowym

Ziemniaki rozgniotłam ugniataczką. Wbiłam do nich jajka i mieszając dodawałam mąkę na zmianę z wodą gazowaną, dosoliłam do smaku. Masa musi być dość gęsta, tak, żeby dała się uformować w wałeczki.
Nabierałam po sporym kawałku masy i na dużej omączonej desce formowałam owalne wałeczki o średnicy 4-5 cm. Potem, prosto z deski, odcinałam 1, 5 centymetrowe plasterki i wrzucałam je prosto do garnka z wrzącą wodą. Gotowałam kilka minut od wypłynięcia – sprawdziłam przekrawając, czy są dobrze ugotowane. Odcedziłam.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam pokrojone cebule. Dodałam przyprawy i dusiłam chwilę pod przykryciem. Wlałam przecier pomidorowy, zagotowałam.
Sosem polałam kopytka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.03.2013 20:06
pyszny obiadek
Wacław 28.11.2012 12:31
pyszny obiad
pacpaw 12.04.2012 20:47
smaczniutkie
kriso 30.03.2012 19:32
apetyczne
MAR3STA 28.03.2012 18:36
smaczne
ronald88 27.03.2012 18:12
sos
treonina 27.03.2012 16:08
i znowu świetny pomysł na obiad!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak