Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorki nadziewki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 8 sztuk
ser ricotta 12 dag
parmezan starty 2 dag
czosnek 2 ząbki
sól
bazylia 16 liści
oliwa 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorki nadziewki

Ściąć góry z pomidorów i odstawić. Wydrążyć miąższ za pomocą łyżeczki, posolić pomidory wewnątrz, ułożyć do góry dnem na półmisku, tak aby puściły nadmiar wody.
Przygotować farsz; ser ricotta rozgnieść widelcem, dodać tarty parmezan posolić i popieprzyć. Czosnek utrzeć z bazylią (8 liści) w moździerzu, dodając trochę oliwy, tak aby powstał jednolity krem, dodać do sera.
Nafaszerować pomidory i przykryć górą. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu dobrze posmarowanym oliwą i wstawić do gorącego piekarnika ( 150 stop C ) na 40-45 minut. Resztę liści bazylii posmarować ol- iwą i zostawić do dekoracji.
Ułożyć po 2 pomidory na talerzu, udekorować liśćmi bazylii i podawać z sałatą, przyprawioną lekkim sosem winegret.


PS: moja rada: podawać letnie - ani za zimne, ani za ciepłe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna56 27.03.2012 23:21
musze kiedys spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak