Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa z bezą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 22,5 dag
cukier puder 4 łyżeczki
sól szczypta
zimne masło lub margaryna 14 dag
żółtko jajek 1
tłuszcz do formy
Krem:
żółtko jajek 4 szt.
starta skórka z cytryny 2 szt.
świeży sok z cytryny 125 ml
cukier 11 dag
mąka kukurydziana 3 czubate łyżki
masło 8,5 dag
białko 4 szt.
cukier 11,5 dag
woda zimna 3 łyżki
woda zimna 225 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa z bezą

Kroki postępowania

1
Natłuścić formę do tarty średnicy 23 cm. Cytryny przed starciem skórki porządnie wyszorować szczoteczką i sparzyć.
Najpierw przygotować ciasto: wymieszać mąkę, cukier i sól w robocie, dodać pokrojone w kostkę masło i znów wymieszać, aż powstanie kruszonka. Wymieszać żółtko z wodą i wlać do reszty. Wymieszać, aż powstanie kula ciasta. Uformować z niej krążek - nieco spłaszczając, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut, choć można do 2 dni.
Krok 1 - Tarta cytrynowa z bezą foto
2
Wyjąć schłodzone ciasto i cienko rozwałkować - najlepiej pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej. Wyłożyć foremkę, dociskając ciasto do dna i brzegów, po czym odciąć końcówki ciasta. Wsadzić do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190°C. Ciasto wyłożyć arkuszem folii aluminiowej, wysypać na wierzch suchą fasolę i piec 15 minut. Delikatnie zdjąć folię razem z zawartością i piec 5-6 minut. Ciasto powinno stracić swą surowość, jednak pozostać raczej blade. Wystudzić w formie.
Krok 2 - Tarta cytrynowa z bezą foto
3
Ubić trzepaczką żółtka, po czym przelać je do średniego rondla. Dodać skórkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i odłożyć. W średniej miseczce wymieszać cukier, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli, następnie stopniowo dodawać wodę, mieszając całość tak, aby nie było grudek. Wlać do żółtek i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Tarta cytrynowa z bezą foto
4
Przygotować nieco większy rondel z zimną wodą. Rondel z mieszanką żółtkową postawić na średnim ogniu i cały czas mieszając zagotować. Kiedy zgęstnieje, gotować jeszcze ok. pół minuty. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając trzepaczką dodać pokrojone w kostkę masło. Gdy się rozpuści i wchłonie szybko zdjąć z ognia i przełożyć rondel do wody - powinna bezpiecznie sięgać boków. Absolutnie woda nie powinna się wlać do kremu. Schładzać krem kilka minut, mieszając bardzo często. Gdy się przestygnie, można odłożyć do całkowitego wystygnięcia, mieszając czasami, aby nie utworzyła się skorupka na powierzchni.
Krok 4 - Tarta cytrynowa z bezą foto
5
Cukier dobrze jest rozetrzeć w moździerzu - choć nie jest to konieczne. Jednak taki drobniutki skraca znacznie czas rozpuszczania się cukru w pianie.
Krok 5 - Tarta cytrynowa z bezą foto
6
Przelać białka do absolutnie czystej i suchej miski. Ubić na sztywną pianę. Dodawać po 1 łyżce cukru, za każdym razem dokładnie ubijając, aby cukier się rozpuścił. Piana powinna być lśniąca i sztywna.
Krok 6 - Tarta cytrynowa z bezą foto
7
Na spód ciasta wyłożyć krem, rozprowadzając go na całej powierzchni, przy czym dookoła brzegu trochę grubszą warstwą. Krem ma tendencje do kurczenia się podczas pieczenia. Przykryć bezą...
Krok 7 - Tarta cytrynowa z bezą foto
8
...i za pomocą widelca zrobić na powierzchni - wsadzić pionowo, zakręcić w pianie i podnieść do góry - stożki. Piec 10-15 minut.
Krok 8 - Tarta cytrynowa z bezą foto
9
Wierzch powinien się zrumienić, ale powinny przebijać się białe fragmenty bezowego podłoża.
Wyjąć z piekarnika i studzić 30 minut minimum. Dopiero wtedy podawać.
Krok 9 - Tarta cytrynowa z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 07.03.2017 17:03
smaczny deser
IZABELA29 04.03.2017 14:24
Pyszne smaki
Ada-Gaba 18.06.2016 13:28
Uwielbiam takie słodkości
Grazyna0211 28.03.2016 13:16
smaczna tarta
msmariusz 01.11.2015 19:56
Ładnie wygląda
ben-ka 06.12.2014 08:52
Z chęcią bym spróbowała.
Stenka 13.10.2014 21:04
apetycznie wygląda
norweska20 27.02.2014 00:17
wyszła rewelacyjnie//pycha
borgia 13.11.2013 17:23
Mimo wszystko - z całością słodki. Ale to on właśnie przełamuje tę słodycz swoim kwaśnym wymiarem. Sam w sobie dla mnie bardziej kwaśny i z przyjemnością czyszczę garnek z resztek ja.
Klausia 13.11.2013 15:02
ten krem mnie intryguje :) kwaśny jest czy słodki?
Maniek2 15.09.2012 22:24
super
V_kuchareczka 28.07.2012 17:38
pyszniutka
dwa pokoje z kuchnią 26.03.2012 23:15
ja robię tą tartę bez bezy i na zimno
agnieszka137 26.03.2012 21:57
rewelacja to ciacho!!!
motylwe 26.03.2012 21:16
cudowne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak