Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złota potrawka z kurczaka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 szt.
skrzydełka kurczaka 2 szt.
Pierś z kurczaka pojedyncza 1 szt.
włoszczyzna 1 szt.
marchewka 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
ziele angielskie 4 szt.
sól 1/2 łyżeczki
pomidory z puszki 800 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 szt.
czosnek 1 główka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cynamon 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pieprz mielony 1 łyżka
pieprz ziarnisty 5 ziarnek
papryczka piri piri suszona 1 szt.
masło 100 gram
cebula 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Złota potrawka z kurczaka

Klasyczne danie, sycące i tanie. Uśmiech w stronę Polskiej kuchni w moim aromatycznym wydaniu.

(robimy rosołek)
W garnku zagotować wodę (2,5 l), wrzucić skrzydełka i udka z kurczaka, gotować 15 minut zbierając szumy. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, kawałek korzenia selera i pietruszki. Jedną opaloną cebulę i opaloną połowę główki czosnku. Dodać ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe, i suszona papryczkę piri piri. Całość wstawić na mały gaz i gotować około 45 minut.

Dokładny przepis na rosołek tutaj : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/196560/opalany-rosol-drobiowy.html

Po tym czasie, wyłowić z rosołu, włoszczyznę zostawiając jedynie marchewkę, elementy kurczaka obrać z miękkiego mięsa i wrzucić mięso z powrotem od wywaru.

Paprykę pokroić w kostkę a cebulę w pół plasterki. Na patelni rozpuścić masło. Smażyć cebulę z 4 pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku, rzez około 8 minut aż się zeszkli. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 10 minut. Do wywaru dodać pomidory z puszki i smażoną paprykę z cebulą (nie myć patelni). Całość dokładnie wymieszać, dodać gałkę muszkatołową i cynamon, przecier pomidorowy i pieprz mielony. Całość powoli doprowadzić do wrzenia. Na patelnie po cebuli wrzucić pokrojona w kostkę pierś z kurczaka i mocno grillować. Następnie przełożyć ją do wywaru i całość dusić pod przykryciem około 25 minut.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 17.08.2015 16:31
wygląda super,
AgentAnulka 25.07.2012 19:04
Wygląda smakowicie mmmm chyba jutro na imieniny zrobię
Natasza Edyta 14.05.2012 20:27
Chyba wiem co będzie jutro na kolacje, tylko papryczki piri-piri muszę gdzieś namierzyć.
Wojt@s
Wojt@s 31.03.2012 21:06
extra
Piotr24 26.03.2012 20:03
fajnie wygląda i składniki też zachęcające - na pewno warta spróbowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak