Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy z bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
woda 1 łyżka
wino 4 łyżki
rodzynki 100 g
orzechy laskowe 50 g
orzechy włoskie 15 g
suszone śliwki kalifornijskie 2 sztuka
daktyle 2 sztuka
figa 1 sztuka
Skórka pomarańczowa kandyzowan 10 g
skórka cytrynowa kandyzowana 10 g
czekolada gorzka 25 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy z bakaliami

Rodzynki zalewamy winem i odstawiamy, by zmiękły. Wszystkie bakalie siekamy w drobną kostkę i mieszamy z rodzynkami. Dodajemy żółtko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy.Białko ubijamy na sztywna piane i mieszamy z bakaliami delikatnie. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy w 5 cm pasy. Na połowie każdego pasa układamy nadzienie, pozostawiając trochę wolnego brzegu do sklejenia i składamy do góry, sklejając dokładnie brzegi , zwilżając je wodą. Układamy na blasze wyłożonej papierem o pieczenia i smarujemy z wierzchu rozmąconym z wodą zółtkiem. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 28.03.2012 15:56
Świetny pomysł.
agunesu 26.03.2012 11:41
swietny pomysl na farancuskie:)
Paweł10 26.03.2012 11:29
smaczne :-)
octo 26.03.2012 11:05
pycha
anja3107 26.03.2012 10:50
mniam
treonina 26.03.2012 10:18
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak