Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajska zupa z pulpecikami łososiowymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 100 g
cebula biała 1 szt
zielonego groszku konserwowego 3/4 szklanki
olej roślinny do smażenia
sól do smaku
cytryna 1/2 szt
bulion drobiowy 300 ml
sos rybny 1 łyżka
mleczko kokosowe 400 ml
kiełki do dekoracji
ryż brązowy 1 szklanki
chleb kilka małych sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tajska zupa z pulpecikami łososiowymi

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju roślinnym tak, aby ją tylko zeszklić. Łososia, myjemy, osuszamy i mielimy w rozdrabniaczu Triblade lub miksujemy blenderem . Rybę doprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Formujemy maleńkie kuleczki i smażymy razem z cebulką. W tym samym czasie pieczemy chlebki w 180 C, na tyle długo aby skórka była chrupiąca i zupa nie wsiąkała nam do chleba. To zależy od piekarnika, u mnie wystarczyło 10 minut. W trakcie smażenia cebuli doprowadzamy bulion do wrzenia i dodajemy cebulę i pulpeciki rybne. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Ryż gotujemy w osobnym rondelku. Groszek odsączamy i dodajemy do zupy razem z mleczkiem kokosowym i ugotowanym ryżem.Doprawiamy sosem rybnym do smaku. Gotujemy kolejne 5 minut. Ciepłą zupę nalewamy do bochenków tuż przed podaniem i dekorujemy kiełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak