Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle brokułowe z oliwkami i żółtym serem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 sztuk
mąka 2 1/2 szklanki
jajko
brokuły 250 g
oliwki zielone 12 sztuk
oliwki czarne 12 sztuk
ser żółty 200 g
świeże oregano
przyprawa do potraw Kucharek
sól szczypta
mąka
kiełbasa 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle brokułowe z oliwkami i żółtym serem

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, brokuły rozdrabniamy blenderem. Dodajemy do nich mąkę, jajko, przyprawiamy, wyrabiamy na jednolitą masę. Ser żółty kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, zioła rwiemy na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszamy. Ciasto ziemniaczano-brokułowe partiami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rolujemy w wałek grubości około 4 cm, następnie kroimy go na kawałki co 4 cm. Każdy rozpłaszczamy ręką, nakładamy na nie nadzienie (tak żeby na każdym znalazł się ser, oliwki i zioła), zlepiamy jak pierogi, formujemy kule, obtaczamy w mące i przekładamy na posypaną mąką deskę. Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia. Podajemy z pokrojoną w kostkę, usmażoną kiełbasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 14.05.2012 15:22
Rewelacja. Trzeba wypróbować :)
ewka1978 05.05.2012 15:25
super
emeslive 26.04.2012 19:35
Ciekawy pomysł i bardzo apetyczne zdjęcie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak