Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fantazyjny deser z czekoladą Chili Peri-Peri

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

konfitury z czarnej porzeczki 3 łyżki
otrąb granulowanych 4 łyżki
serka mascarpone 250 g
jajko 1 szt
czekolady chili Peri-Peri 4 kostki
cukier 1 łyżka
truskawki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Fantazyjny deser z czekoladą Chili Peri-Peri

Oddzielamy jajko od białka i ubijamy białko na sztywno dodając stopniowo cukier. W osobnym naczyniu miksujemy dokładnie serek mascarpone z żółtkiem. Dodajemy pianę z białek do serka i miksujemy na najmniejszych obrotach. Do pucharków nakładamy po 1,5 konfitury z czarnej porzeczki. Warstwa mascarpone i znowu warstwa otrąb ( 1/5 łyżki) i utartej na tarce o małych oczkach czekolada ( po 1 kostce). Na to dajemy ponownie mascarpone i całość posypujemy otrębami i resztą startej czekolady. Całość schładzamy w lodówce około 2 godziny i dekorujemy plasterkami truskawek przed podaniem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak