Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 8 szt
spirytus 1 litr
cukier
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynówka

1. Cytryny oparzyć wrzątkiem, pokroić na grube plastry (4-5 z jednej cytryny)
2. Na dno 5l słoja nasypać 4 duże łyżki cukru
3. układać plastry cytryny w warstwy, każdą zasypując 3 łyżkami cukru
4. zakręcić słoik, trzymać w świetle przez 2 dni
5. zalać 1l spirytusu
6. trzymać przez 2 dni
7. przelać zawartość słoja do garnka przez cienkie sito, wyżąć każdy plasterek cytryny
8. dodać 1,7l przegotowanej wody
9. wychłodzić, smakować.

Ps. można pić bez popijania z większych kieliszków ponieważ prawie nie czuć alkoholu, ale UWAGA on tam jest ;))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 01.03.2013 09:59
takiej cytrynóweczce to ja chyba nigdy się nie oprę, uwielbiam ją ;)
Stenka 02.09.2012 08:20
smaczna
kupiska 13.04.2012 10:21
coś dla mnie... :)
caralajna 28.03.2012 21:48
orzeźwiająca
Krystyna32 28.03.2012 09:04
super
Ania67 27.03.2012 14:59
extra
Emiliozo 26.03.2012 20:09
mocna
smakowita 25.03.2012 22:22
smaczny trunek
Justyna37 25.03.2012 20:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak