Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 1 łyżka
drożdże 5 dag
olej 0,5 szkl
proszek do pieczenia 8 gram
jajko 1 szt
mleko 1 szkl
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe

Ciepłe mleko połączyć z drożdżami, do których dodać około 2 łyżek mąki i 1 łyżkę cukru. Dobrze rozmieszać wszystko i pozostawić, aż drożdże powiększą swoją objętość. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wlać rozczyn z drożdży dodać olej oraz jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe kulki, które trzeba rozwałkować i podzielić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć po małej łyżeczce powideł i zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut. po wierzchu można posypać cukrem pudrem albo zrobić lukier.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 28.02.2014 07:08
dawno nie robiłam
Justyna37 25.03.2012 20:51
pycha
ben-ka 25.03.2012 20:24
bardzo apetyczne, oj bardzo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak