Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski leniwe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
masło w kostce 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: kluski leniwe

Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij dwukrotnie przez praskę razem z serem.
Dodajemy jajka i mąkę, szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Podziel je na cztery równe części.
Z każdej porcji formujemy wałek, delikatnie spłaszczamy, kroimy na ukośne kluski i natychmiast wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu ok.10 minut od momentu wypłynięcia.
Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, lekko zrumieniamy i polewamy kluski.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 26.03.2012 11:11
ja robię leniwe tylko z sera, bez ziemniaków, takie wolimy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak