Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka warstwowa

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 g
cukier 1 szkl.
jajko 4 szt.
olej 1 szkl.
mleko 3/4 szkl.
cukier waniliowy 1 duży
mąka pszenna 4 szkl.
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka warstwowa

Do dużej miski pokruszyć kostkę drożdży.
Posypać je cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie wlać roztrzepane jajka.
Wlać delikatnie olej - po całej powierzchni, a następnie mleko.
Na końcu wsypać przesianą mąkę i dużą szczyptę soli.
Niczego nie mieszać!
Nakryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godz. w ciepłe miejsce.
Po odstaniu ciasta przemieszać je mikserem.
Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wyrównać powierzchnię.
Piec w 190-200*C przez 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.06.2013 18:19
Ta akurat ma same zalety ;) Jest prosta, łatwa i nie wymaga mozolnego zagniatania :) Zawsze się udaje :))
Justyna37 02.04.2012 17:55
super
irenka 31.03.2012 17:01
pyszna,uwielbiam drożdżówkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak