Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada cytrynowo -straciatella z daktylami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
mąka 3 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier 5 łyżki
masa
śmietana 30% 800 ml
cukier puder 5 łyżek
mleko 200 ml
sok z cytryny 5 szt
daktyle 5 szt
czekolada 80% 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: rolada cytrynowo -straciatella z daktylami

biszkopt ; Jaja ubijamy na puszystą masę , następnie dodajemy cukier puder a na koniec obie mąki z proszkiem , pieczemy na tej dużej blaszce z piekarnika ok 8-10 min w tem 200 st musimy tego bacznie pilnować by się nie spaliło , po wyjęciu gorące z papierem do pieczenia zwijamy w roladę i takie zostawiamy do wystygnięcia .





śmietanę ja używam z Piątnicy 36 % ubijamy na sztywno , żelatynę rozpuszczamy w goracym mleku , studzimy ,następnie już tężejącą dodajemy do ubitej śmietany , dzielimy ją na pół;
I część dodajemy sok z cytryny i ja dodałam szczyptę barwnika żółtego a także daktyle .
II część zostaje biała dodałam tylko pokrojoną czekoladę .
Biszkopt rozwijamy , ściągamy papier do pieczenia z niego i smarujemy masami ja zaczęłam od cytrynowej jeśli mamy nie zbyt ztężałą masę to wkładamy do lodówki na ok 10 mini po tym czasie zwijamy roladę , z reszty masy robimy dekorację :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 02.08.2013 19:29
pieknie wyglada
Magda60 17.07.2013 21:36
wspanialy przepis
Ada-Gaba 15.05.2013 06:51
prezentuje się bajecznie
Iwusia 24.08.2012 23:16
wspaniale wygląda
Anna133 14.08.2012 21:07
ale to nie możliwe by się rozwalały , musisz piec je krótko ,a potem odrazu zwinąć ze sciereczką i zostawić do wystygnięcia , bo jak spieczesz za bardzo to popęka , to normalne
kaja1991 13.08.2012 20:18
pięknie wygląda ale mi rolady sie rozwalają;(
ewcia1312 17.07.2012 21:11
Apetycznie wygląda miami
Anna133 12.05.2012 19:28
Marta nie głupi pomysł :)))
kasim 24.04.2012 14:38
uwielbiam :)))
MAR3STA 20.04.2012 22:38
ekstra rolada, może na jakiś konkurs?
Anna133 28.03.2012 10:08
Nie po to szybko zelatyna ścina . ale można chwilke zaczekać by miec pewnosć że sie ładnie równo zwinie :)
wiolcia34100 28.03.2012 10:07
czy ta masa nie wypłynie podczas zwijania ?
Anna133 28.03.2012 09:21
W sumie to robiłam pierwszy raz roladę , ale efekt końcowy mnie zadowala ;)
Iza10 26.03.2012 11:55
pyszne : )
Joanna46 26.03.2012 09:09
Ładnie się zapowiada.
iziona 25.03.2012 17:16
Fakt :) widok pyszny :)
1j1o1l1a1 25.03.2012 16:35
ślinka cieknie na jej widok :)
teresa18 25.03.2012 16:03
bardzo apetyczna
czekoladka_m 25.03.2012 15:35
Ale cudna:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak