Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna Tostada

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 400 gram
papryka czerwona 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
szczypiorek 1 pęczek
ser biały 100 gram
świeża kolendra 23 gram
czosnek 9 ząbków
pomidory krojone z puszki 200 gram
cebula 1,5 sztuka
papryczka chalapenios 1 sztuka
awokado 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
fasola 120 pinto
tortilla 4 (pszenna)
ser gouda 120 (tarty)
Papryka słodka mielona Prymat 8 gram
sok z limonki 1 (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna Tostada

Piersi kurczaka marynujemy dzień wcześniej w marynacie przygotowanej z:
kolendra świeża- 8 gramów
sok z limonki- 0.5 sztuki
czosnek rozgnieciony- 4 ząbki
papryka czerwona w proszku- 8 gramów
olej 80 gramów
pieprz świeżo mielony, sól do smaku
zostawiamy przez noc w lodówce. Tak zamarynowanego kurczaka po całej przeleżanej nocy kroimy w kostkę i podsmażamy kawałki na oleju.

Salsa: Do fasoli pinto namoczonej i ugotowanej dodajemy podsmażoną 1 cebulę z 3 ząbkami czosnku, pomidory w puszcze, pół papryczki chalapenios, świeżą kolendrę (15g), doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru. To wszystko razem miksujemy (nie musi być bardzo dokładnie zmiksowane)

Tortille smażymy na oleju, aby były chrupiące, smarujemy salsą, posypujemy tartym żółtym serem, nakładamy kawałki kurczaka, świeże pomidory, paprykę i posiekany szczypiorek. Na wierzchu posypujemy pokruszonym białym serem.

Guacamole: Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę, dodajemy do niego sok z niecałego pół limonki, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół papryczki chalapenios, łyżkę oliwy z oliwek i miksujemy.

Życzę gorących doznań i oczywiście smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 07.01.2013 08:05
smacznie i kolorowo
malaczarna23 12.10.2012 08:48
super
pierniczkowo 08.10.2012 11:16
świetne i pyszne danie, moje smaki:)
KasiaK90 08.10.2012 10:04
wyśmienita
caralajna 19.09.2012 10:01
bardzo apetycznie się prezentuje, kolorowe i zdrowe danie, mniam :)
Grażyna13 28.08.2012 09:48
Super smaki :)
Aleksandraa 24.08.2012 21:08
świetny przepis robi wrażenie :)
Seba 20.06.2012 19:35
ekstra
Monika63 20.06.2012 09:07
uwielbiam
kasienka23 16.06.2012 18:36
świetna przekąska!
Pani Domu 15.06.2012 12:01
ślicznie wygląda
Kuchareczka2 13.06.2012 11:19
smacznie wygląda
elka4621 04.06.2012 20:09
super pomysł
Anka1 30.05.2012 22:47
koniecznie muszę spróbować :D
Renia1 28.05.2012 20:17
pieknie, kolorowo i w meksykanskich kliamatach, tak wlasnie jak lubie
olkaaa 28.05.2012 07:34
fajny pomysł
Anna133 21.05.2012 20:12
tezrobię sama w domu , wiem co jem !
Wacław 13.05.2012 12:05
piekne i na pewno pyszne !
Monika78 09.05.2012 08:20
kolorowy zawrot glowy! wyglada apetycznie
Dorota37 03.05.2012 14:34
ale kolorowo
mirosława4 23.04.2012 17:20
kolorowo zdrowo i smacznie
jasiek 21.04.2012 18:23
tez taką robię, ale ta wygląda świetnie
mala2021 30.03.2012 08:55
kolorowo i smacznie
Cukiereczek13 25.03.2012 11:31
wygląda zadziwiająco :-)
agunesu 25.03.2012 11:08
niezly pomysl. Bardzo lubie meksykanskie dania a to jest na prawde swietne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak