Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser lodowy z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 1 łyżeczka
śmietana kremowa 30% lub 36% 400 ml
jogurt grecki 400 ml
truskawki 250 g
sos truskawkowy 3 łyżki
kardamon 1 szt
łuskane migdały 10 szt
bezy 5 dag
orzechy 10 w czekoladzie
migdały 10 w czekoladzie
ciastka 6 z orzechami ziemnymi

Przepis i sposób przygotowania na: Deser lodowy z truskawkami

Kroki postępowania

1
Śmietanę ubić na sztywno, dodać bezy niezbyt drobno pokruszone i wymieszać wszystko delikatnie.
Krok 1 - Deser lodowy z truskawkami foto
2
Zrobić pure z truskawek (3 zostawić do dekoracji), dodać jogurt i sos truskawkowy i wszystko zmiksować razem
Krok 2 - Deser lodowy z truskawkami foto
3
Kłaść do 3 okrągłych pojemników naprzemiennie bitą śmietanę, miks z truskawek i zmiksowane bakalie, wyrównać wierzch i włożyć pojemniki do zamrażalnika na około 4 godziny. Wyciągnąć i zrobić spód ze zmiksowanych ciastek i oleju, wstawić ponownie na 30 minut.
Krok 3 - Deser lodowy z truskawkami foto
4
Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, obkroić nożem i przełożyć na talerze, udekorować plasterkami truskawek i bakaliami.
Krok 4 - Deser lodowy z truskawkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 12.12.2012 08:50
wspaniały deser! Bardzo dobrze opisany:)
Paweł10 25.03.2012 10:26
smaczne, ładnie wyglądają :-)
gosia47-47 25.03.2012 08:56
ale piękne
Anna146 25.03.2012 08:42
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak