Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt naturalny 150 g
masło 60 g
jajko 2 sztuki
skórka cytrynowa z 2 cytryn
mąka 150 g
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 łyżka
lukier
cukier puder 100 g
sok z cytryny ok 3 łyżeczek
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem
Krok 1 - Babka cytrynowa foto
2
dodajemy jogurt i roztopiony (ostudzony) tłuszcz. Dodajemy też skórkę cytrynową i wszystkie składniki dokładnie mieszamy widelcem.
Krok 2 - Babka cytrynowa foto
3
Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy proszek, sodę, sól i cukier zwykły zmieszany z waniliowym. Wszystko razem mieszamy widelcem
Krok 3 - Babka cytrynowa foto
4
przenosimy ciasto do blaszki babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Krok 4 - Babka cytrynowa foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka)
Krok 5 - Babka cytrynowa foto
6
Ostudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy, i robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy trochę soku z cytryny, tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił i powstał gęsty lukier.
Krok 6 - Babka cytrynowa foto
7
Babkę ozdabiamy lukrem i cukrowymi posypkami.
Krok 7 - Babka cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa6274879 25.03.2012 15:49
świetna baba - wypróbuję na święta :)
paulisia_elk 25.03.2012 15:15
kocham babkę cytrynową
paulisia_elk 25.03.2012 15:15
kocham babkę cytrynową
suzana 25.03.2012 11:33
uwielbiam
gosia47-47 25.03.2012 08:56
smaczne
msmariusz 24.03.2012 23:59
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak