Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz cytrynowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dorsz 1 filet
cytryna 1
masło 2 łyżki
koperek 1 łyżka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
pieprz kolorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz cytrynowy

Kroki postępowania

1
Filet z dorsza posypujemy z 1 strony dość obficie przyprawą do ryb, a następnie układamy rybę po doprawionej stronie na foli aluminiowej.
Krok 1 - Dorsz cytrynowy foto
2
Cytrynę wrzucamy do wrzątku na 30 sekund, a następnie dokładnie wycieramy jednorazowym ręcznikiem – przekrawamy na pół. Do miseczki wkładamy masło, wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy łyżeczkę przyprawy do ryb oraz koperek – mieszamy.
Krok 2 - Dorsz cytrynowy foto
3
Masło rozcieramy na rybie, a następnie doprawiamy ją jeszcze świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry i układamy je na maśle.
Krok 3 - Dorsz cytrynowy foto
4
Rybę szczelnie zawijamy w foli i pieczemy ją przez 30 minut w temp. 180*.
Krok 4 - Dorsz cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 10.08.2012 18:59
super pomysł na pewno wykorzystam
calliope 30.05.2012 07:42
musi być pyszny :)
MAR3STA 31.03.2012 18:02
super
motylwe 24.03.2012 18:44
kolejna pyszna rybka
Ewa6274879 24.03.2012 16:41
uwielbiam pieczone ryby - prosto i smacznie!
suzana 24.03.2012 14:57
pychota
stokrotka 24.03.2012 14:15
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak