Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny żurek z jajkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

majeranek 1 łyżka
margaryna 1 łyżki
kiełbasa swojska 15 dag
cebula 1
jajko 4
zakwas 50 ml
szczypiorek
rzeżucha
sól
pieprz
żurek śląski 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny żurek z jajkiem

Kroki postępowania

1
Do garnka należy wsypać znajdujące się w opakowaniu suszone warzywa, zalać 5 szklankami wody i gotować przez 10 minut,
Krok 1 - Wielkanocny żurek z jajkiem foto
2
Na patelni na margarynie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka oraz swojską kiełbaskę pokrojoną w plastry.
Krok 2 - Wielkanocny żurek z jajkiem foto
3
następnie dodajemy znajdujące się przyprawy, dolewamy nieco zakwasu do ostrzejszego smaku, doprawiamy żurek majerankiem oraz pieprzem i solą – gotujemy jeszcze 10 minut.
Krok 3 - Wielkanocny żurek z jajkiem foto
4
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na krzyż. Gorący żurek rozlewamy na talerze, z jednej strony układamy pokrojone jajko, a z drugiej podsmażoną z cebulką kiełbaskę. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz dekorujemy rzeżuchą.
Krok 4 - Wielkanocny żurek z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 14.01.2013 17:01
żurek nie był robiony na święta, a w ramach testowania produktu. Osobiście nie preferuje zup z torebek, ale proponowany przez pewną ekologiczną firmę jest na prawdę smaczny
SmacznaPyza 14.01.2013 15:53
na święta to chyba można zrobić żurek samemu a nie z torebki....
BernadettaP 25.03.2012 21:10
Poczułam zapach świąt...
Monika78 25.03.2012 19:44
bardzo lubie zurek.. Twoj switenie sie prezentuje na talerzu...
Sroczka 24.03.2012 16:47
Bardzo apetycznie wygląda. Aż chce się jeść.
suzana 24.03.2012 14:57
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak