Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy beszamel

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

posypka orzechowa 1 filiżanka
mleko 1 szklanka
mąka 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy beszamel

Kroki postępowania

1
- filiżanka (200ml) posypki orzechowej (stosowanej do tortów, mniemam że to orzechy ziemne)
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Krok 1 - Orzechowy beszamel foto
2
Orzechy zmiel aż tłuszcz zacznie brylować masę.
Krok 2 - Orzechowy beszamel foto
3
Do mleka dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, zagotuj mieszając , dodaj sos sojowy i zmielone orzechy. Zagotuj i gotowe. Po zestawieniu z kuchenki dodaj łyżkę soku z cytryny i zamieszaj.
W moim sosie są grudki maleńkie, ale wcale mi to nie przeszkadza:)
Krok 3 - Orzechowy beszamel foto
4
Podałam do kaszy perłowej. Pyszny nie dominujący smak polecam do drugiego dania.
Krok 4 - Orzechowy beszamel foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 30.04.2013 15:09
Orzechowy beszamel,no to musi smakować!
ziutula
ziutula 24.03.2012 14:37
dla mnie do łososia z grila...
Cukiereczek13 24.03.2012 10:19
pysznie wygląda :)
witaminkaa 23.03.2012 23:15
Tak myślę że śmiało można zapiekać, trzeba łączyć równie z wytrawnymi smakami. Bo jakoś do ryżu mi nie pasował:)
cris04 23.03.2012 23:08
A można do zapiekania? fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak